יום חמישי, 26 במרץ 2020

המדריך למטפלים באדם עם דמנציה וקצרים על סרטן ספרים חדשים.





אין מחלות שמחות! יש מחלות קשות, ויש מחלות קלות יותר, יש מחלות ברות ריפוי ויש כאלו שאינן. יש מחלות ממושכות ויש קצרות. אבל יש גם מחלות שהן עצובות. כאלו שהחולה ניצב במקום שכל מי שבא עמו במגע ישיר חש את מידת העצבות שמביאה המחלה. דימנציה היא אחת מהמחלות שאני מייחסת לה עצבות. 


דמנציה, הידועה גם כאלצהיימר, היא קבוצה של מחלות ניווניות מתקדמות הפוגעות במוח. מעבר להגדרה הזו מסתתרת חוויה מאתגרת במיוחד, כי להיות מטפל לאדם עם דמנציה זו חוויה מורכבת ועצובה: אין לכך הכנה. אין לכך הכשרה. אין ימי חופשה, ולא מקבלים תעודות הערכה. במהלך ליווי אדם עם דמנציה וטיפול בו עולות כל הזמן שאלות, למשל: מה לענות כאשר הוא שואל בפעם העשרים בשעה האחרונה "איזה יום היום?", למה היא לובשת שוב ושוב את אותם בגדים מלוכלכים, ואיך אפשר לשנות את זה? איך להגיב כשהוא מבקש ללכת לאמא שלו (שנפטרה לפני עשרים שנה!)? מה אפשר לעשות כדי שתסכים כבר לקבל עזרה? אף שיש כיום המון מידע, קשה למצוא מענה מעשי והצעות
פרקטיות כיצד לפעול.





הכרתי בחיי אנשים שהיו בריאים מרבית חייהם עד שהדמנציה חוללה בהם את השינוי הקשה והפכה אותם לחולים תלותיים חסרי יכולת להתנהל עם עצמם ובטח שלא בחברה.
אני רואה את מי שבחר להשתייך למטפלים באנשים דמנטיים כאנשי שליחות העושים את יומם במצווה בלתי נגמרת ומקיימים בעבור החולים את כל התקשורת הפיזית והאחרת בחייהם.
בדמנציה על פי דר פאר, מה שהכי מדבק זו האנרגיה הרגשית שאנחנו משדרים: אם אנחנו לחוצים/ עצבניים/ דואגים/ מבוהלים – זה מה שהאדם עם דמנציה מרגיש! אם אנחנו רגועים, ממוקדים ופעלים באופן מושכל – זה מה שהאדם עם דמנציה מרגיש.






בימים אלו רואה אור שספרה של ד"ר דנה פאר, הספר "דמנציה: המדריך למטפלים באדם עם דמנציה (אלצהיימר)" המציע לבני משפחה ולמטפלים מקצועיים מגוון התערבויות לא תרופתיות במצבים השונים והמשונים שמתעוררים בדמנציה. בין פרקי הספר: רקע על דמנציה, שינויים בתפקוד יום-יומי, יצירת סביבה בטיחותית, שינויי התנהגות והתנהגות שאינה הולמת את המעמד, נהיגה ודמנציה, איך ומה לספר לילדים על דמנציה, אירועים משפחתיים, מפגשי חגים ואנשים עם דמנציה, נסיעות וחופשות עם אדם עם דמנציה, שכול במשפחה ודמנציה, פעילויות והפעלות לאנשים עם דמנציה, בית אבות, טיפול תומך (פליאטיבי) בדמנציה, מי מטפל במטפל?, ארגונים ומקורות למידע נוסף וסיוע.

ד"ר דנה פאר, גרונטולוגית (Phd, MA) ומרפאה בעיסוק (BOT), מומחית לדמנציה, מדריכה ומייעצת לאנשי מקצוע ולבני משפחה המטפלים באנשים עם דמנציה ומדריכה אותם, מוסמכת בגישת PAC לדמנציה, עבדה בצוותים רב-מקצועיים בבתי אבות, במרכז גריאטרי שיקומי ובקהילה, מנחה צוותים בפיתוח שירותים לזקנים ולבני משפחה מטפלים, מלמדת ומרצה בכנסים ובארגונים במגוון נושאים מעולם הזִקנה.

"דמנציה: המדריך למטפלים באדם עם דמנציה (אלצהיימר)" מאת ד"ר דנה פאר, הוצאת "ספרי ניב", 249 עמודים. מחיר לצרכן 85 ש"ח, להשיג בחנויות הספרים הדיגיטליות ברשת או באתר 






"קצרים על סרטן" מאת אלמוג שטורפר




"שוב בכי. נשען על הכיור מביט במראה, עיניים נפוחות ואדומות, איפה הריסים שהיו לי? אני נראה כלכך... לבן, כל כך חסר הבעה. תתמקד בעיניים, אני אומר לעצמי. תתמקד בה. בכחול שלהם, בעומק שלהן, כל כך הרבה מחמאות קבלתי עליהן, תתמקד בהן. הן הקלף שלך עכשיו. תתמקד בהן. 
אבל זה חזק ממני..." עמוד 29 בספר.


קרוב לוודאי שכמוני, גם אתם חוויתם מפגש עם חולה סרטן הנמצא ברכבת הרים המזמנת לחייו בכל יום משהו חדש המקרב ומרחיק בו זמנית. אנשים שחולים בסרטן מקבלים אוטומטית את הקטלוג של "הולכים למות" מה שבמציאות הרפואית של היום אינו ודאי וטוב שכך. הרפואה המתקדמת של ימינו הביאה את ההתמודדות של חולי הסרטן למקום טוב ורבים חוזרים להיות אנשים בריאים, פעילים, המתנהלים תחת "אזהרה" מתמדת מהחשש משמא "זה יחזור". כשבעלי נכנס לסטטיסטיקה הזו לפני עשור, היה לי ברור שזה זמני ואנו ננצח. 

בימים אלו רואה אור ספר חדש "קצרים על סרטן" מאת אלמוג שטורפר,החושף את הקורא לעולמו המטלטל ויוצא הדופן של אלמוג, חולה אונקולוגי צעיר בן 22 שחזר לארץ מולדתו כדי להילחם במחלה - ולנצח.

"כל המסע הזה הוא בחירה. בחירה של ילד, ילד בן 22. ילד בן 22 שמעולם לא דמיין שיצטרך לצאת למלחמה נגד מלאך המוות. אבל אותו ילד הוא אני. וכשמלאך המוות פותח את הדלת, ועומד מאחורי המשקוף עם מוט ובראשו קלשון, אני אעמוד בצידה השני של הדלת, מצויד בחרב ומגן, ואצא לקרב, הקרב של חיי". (מתוך הספר)

הספר מספק הצצה מרתקת אל מחשבותיו של החולה, אל הרהוריו על החיים ועל המוות ואל השגותיו על הסביבה, שאומנם מנסה לעזור כמה שיותר אך לפעמים עושה בדיוק ההפך. הספר חושף את כוחות הנפש האדירים של אלמוג, אך גם את חולשותיו ואת נקודות השפל שחווה, אשר מהן קם מחוזק אף יותר.
אלמוג שטורפר, צעיר בן 22  וסטודנט לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת בורגונדי שבצרפת, נאלץ לקחת פסק זמן ממרוץ החיים של שאר בני גילו על מנת להילחם בסרטן. למרות הכול החליט אלמוג לא להיכנע למחלה ותיעל את מחשבותיו ותחושותיו להוצאת ספר השופך אור על עולמם ה"זר" של חולי הסרטן, על מנת שנוכל כולנו להבין, להכיל, ולהתקרב, קצת יותר, כבני אדם. 

"קצרים על סרטן" מאת אלמוג שטורפר. הוצאת "ספרי ניב", 78 עמודים. מחיר לצרכן 68 ש"ח, להשיג בחנויות הספרים הדיגיטליות ברשת ובאתר ההוצאה  







ריקי ברוך


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה