יום שלישי, 25 במאי 2021

זאב בן אריה, סופר ומומחה לטיולי תרבות מיסטיקה ומסורות רוחניות משיק סדרה של 11 ספרי טיולי רוח ותרבות ברחבי העולם





לא פחות מ 11 ספרים רואים אור בימים אלו בסדרה חדשה מאת זאב בן אריה, סופר, מדריך טיולים מוכר קרוב ל-40 שנה המתמחה בטיולי תרבות, מיסטיקה ומסורות רוחניות ברחבי העולם ובישראל. כל אחד מהספרים בסדרה, שיוצאת לאור בהוצאת פראג, מציע טיול במדינה אחרת בעולם ופותח נושא כזה או אחר. הספרים מזמינים את הקורא לטיול תרבותי היסטורי מרתק העוקב אחר מסורות פולקלור, מורשות רוחניות והיסטוריות, והחיפוש האנושי אחר משמעות במהלך הדורות, ומפנים למקומות לא מוכרים שאפשר ומומלץ לבקר בהם.

הסדרה נוגעת בנושאים כגון: תרבות האלה הקדומה והמכשפות, ישובים רוחניים ברוח העידן החדש, מיסטיקה נוצרית ומנזרים מסתוריים בהרי הקווקז (ארמניה) והבלקן, המיסטיקה הסופית באסלאם המדגישה אהבה כדרך חיים, מסתרי ארון הברית והיהדות הקדומה באתיופיה, סוד הפירמידות במצרים, אמנות ואדריכלות מקודשת ברחבי העולם, מסורת החניכה והמסתורין של העולם הגרקו רומי, שמאניזם והתרבות הקלטית, ריקודים ומוזיקה מקודשת, וגם התייחסות לתיאוריות אלטרנטיביות לגבי מוצא האדם והתרבות האנושית (כגון אטלנטיס). הסדרה כוללת את הספרים הבאים:





אמנות ורוחניות באלפים
מספר על שני יישובים רוחניים הנמצאים משני צדי האלפּים, האחד הוא דמנהור (Damanhur) בדרום, ליד טורינו, והשני הוא הגֵיתֵאָנוּם (Goetheanum) בצפון ליד בזל. שני היישובים מנסים ליישם הלכה למעשה שתי דרכים רוחניות. דמנהור – ממשיכה במסורת של המאגיה, של האלכימיה ושל האזוטריקה המערבית; והגיתאנום – שמשיך במסורת האזוטריקה הנוצרית של התיאוסופיה והמיסטריות בימי קדם. החשיבות של שני המקומות הללו מבחינת ביקור וטיול בהם היא זו: בשניהם הוקמו מבנים נפלאים, מעין מקדשים, ויש בהם הופעה של אדריכלות ושל אמנות מקודשת, שימוש מושכל בצבעים, בחלל, בסמלים, בחומרים, במיקום, וזאת בהבנה של העולמות הלא נראים וכיצד הם מופיעים בחומר. בפתח הספר סקירה של התפתחות תורת הסוד – האזוטריקה – במערב, מהרנסנס ועד סוף המאה החשובים ובתנועות העיקריות בתקופה ארוכה זו.




אנגליה בעקבות הגביע הקדוש

המסע בעקבות הגביע הקדוש איננו מסתיים לעולם, זהו מסע חיפוש אחר חפץ מופלא, אדם מופלא, דרך רוחנית, בתקווה למצוא את באר הנעורים וחיי הנצח, ולכן זהו במידה רבה מסע פרטי ושונה לכל אחד. טיול בעקבות הגביע הקדוש לאנגליה יכול להפוך למעין מסע כזה. לכל אדם יש מקומות מיוחדים משלו ש”עושים לו את זה”, ומעוררים בתוכו את חוש הקדושה, אותו גביע קדוש פנימי שקיים בכל אחד מאתנו, ובאנגליה יש רבים כאלה.



איטליה המקודשת
הספר “איטליה המקודשת” מתמקד בשני נושאים “כבדים” בכל הקשור למורשת האנושית. האחד – האימפריה הרומאית, והשני – הנצרות הקתולית. נושאים אלה קשים פעמיים: קודם כול בפני עצמם, ושנית לנו, כיהודים שסבלו מנחת זרועם – הן של הרומאים והן של הכנסייה הקתולית. יחד עם זאת, הם חיוניים להבנה של ההיסטוריה האנושית, התפתחות המסורות הרוחניות, הדתות והאמונות, ובמיוחד למי שמתעניין בנושאים אלה או רוצה לטייל באיטליה ולהפיק ערך מוסף (רוחני) מהטיול שלו. מעבר לכך, העיסוק בנושאים אלה יש בו ערך מרפא ומחבר, וניתן ללמוד ולקבל מהם רבות.


מסתרי עבר הקווקז
הספר “מסתרי עֵבר הקווקז” עוסק בשתי ארצות שהן מהתרבויות הקדומות והמסקרנות בעולם, בעלות רצף היסטורי של לפחות שלושת אלפים שנה, וכנראה שגם הרבה מעבר לכך. העמים של גאורגיה וארמניה ) שלכל אחד מהם יש כנסייה ודת לאומית משלו, כמו ליהודים “נולדו” פחות או יותר בזמן יציאת מצרים, והם מתגאים ברצף תרבותי ולשוני שאין כמותו בעולם כולו. נדמה כאילו מאחורי שלשלות ההרים הגבוהים המפרידים בין אסיה לאירופה, הצליח להתקיים עולם אחר שיש לו קיום בפני עצמו.



סופים במרכז אסיה
הספר היחיד בעברית על האזור שכולל את הארצות: אוזבקיסטן, טג’יקיסטן, קריג’יסטן וקזחסטן.
הסופים הם הזרם המיסטי באסלם, המדגיש את האהבה כדרך חיים. לפי הסופים בכל דור יש צדיק שבזכותו העולם מתקיים, והוא נעזר על ידי 300 צדיקים נסתרים, יחודו של הספר הינו בהיכרותו האישית של המחבר עם המיסטיקה הסופית בכלל, וזו של מרכז אסיה בפרט.
הקדמה מפורטת על התפתחות המיסטיקה האיסלמית במרכז אסיה, היכרות עם האתרים השונים הקשורים למסדרים הסופים, במיוחד בבוכרה וסמרקנד.


הפלא השביעי טיולי תרבות ורוח למצרים ופטרה
הספר מבוסס על מחקר של יותר מ- 30 שנה בתיאוריות האלטרנטיביות וגם באקדמיה, ומכאן ייחודו. יש בו הקדמות נרחבות ומעמיקות על נושאים כגון מיתוס הבריאה המצרי, חוקי המוסר, המסתורין של הפירמידות, משמעות מבנה המקדשים, ועוד.


מסתורי ארון הברית – טיולי רוח ותרבות לצפון אתיופיה
אומרים שהעולם הוא שיקוף של מציאות פנימית הקיימת בתוכנו, ואם כך, אז אתיופיה היא ראי מלוטש במיוחד. רוב תושביה חיים דומים לאלו שהיו נהוגים בתקופת התנ”ך, וזה משקף את התרבות המערבית שאנחנו חלק ממנה, על חולשותיה ויתרונותיה. המפגש עם יהודים פלאשים המתפללים בעברית אך נראים ומתנהגים כמו האתיופים האחרים, מוציא את המבקר המתבונן מהפרובינציאליות הישראלית והופך את היהדות לדת אוניברסלית. המפגש עם נצרות ואסלאם אתיופיים משקף את חשיבות הדת לאדם, ומאיר את האמונות הללו מבחינת משמעותן ומהותן. אתיופיה היא עולם בפני עצמו, עולם שונה משלנו. המבקר בה נמצא בטווח תרבותי אחר, וגם המיסוך של המלונות הטובים ומדריכי התיירים שמשתדלים למצוא חן לא יכול להסתיר זאת.




סופים בבלקן – אלבניה קוסובו בוסניה
הספר מפנה לביקור באתרים מרשימים מהתקופה העתיקה. מסלול תרבויות עתיקות מגלה לקהל הישראלי בפעם הראשונה באופן בהיר ומלא סיפור היסטורי לא מוכר זה, ומפנה לאתרים שנמצאים מחוץ למסלול התיירות ה”רגיל”, המפעימים ביופיים, מרשימים במה שניתן לראות בהם, ונותנים השראה באנרגיה והקדושה שיש בהם, החל בתרבות בוטמיר בבוסניה, וכלה בחומות המֶגָליתיות של אתר אלבנופוליס ליד טיראנה באלבניה.


הסופים הם הזרם המיסטי של האסלאם, הדוגל באהבה, קבלת האחר, וסבלנות כדרך חיים. הם מאורגנים במסדרים שנקראים על שם המייסד, כשכל מסדר יש לו תרגולת ייחודית משל עצמו, הכוללת לרוב מוזיקה, ריקוד, תפילה, מדיטציה וטקסים הנקראים “זיכר”, הנעשים במגוון צורות. מבחינה גיאוגרפית הסופים מאורגנים במרכזים שנקראים בבלקן* “טקות”, שהם מעין מנזרים שבהם יש בדרך-כלל מעון דרווישים, מטבח לעניים, בית כינוסים, חדרי לימוד והתבודדות, ספרייה, אכסניה, מעיין קדוש, עץ, סלע, ועוד. (מתוך המבוא לספר)


מסתורין יווני
הספר מתרכז בעיקר באזורים היפים והלא מוכרים של צפון יוון, במיוחד בהיבט הנוצרי. במסלול יוון הקלאסית כללתי אתרים חשובים במרכז יוון והפלופונס. ההקדמות רלוונטיות לכל יוון. במסלול יוון הנוצרית כללתי מפתחות להבנת המשמעות של האמנות והאדריכלות בכנסיות ומנזרים.


לב הבלקן – סרביה, מקדוניה, מונטנגרו

הבלקן הוא חבל ארץ גדול, מגוון, בעל מורשת תרבותית והיסטורית עשירה, טבע נפלא, והכי חשוב אנשים שמחים ומקבלי אורחים שאוהבים את ישראל. אלא שהבלקן לא מגלה את צפונותיו לכל תייר וצריך יד מכוונת, וזאת מטרתו של ספר זה. לדוגמא, בלקן בלי פולקלור יוצא חסר, אלא שצריך לדעת לאן ללכת ומתי. בלקן בלי כנסיות יוצא חסר, מכיוון ששם נמצאים אוצרות האמנות, האדריכלות והתרבות, בלקן ללא התעמקות בתרבות הפרהיסטורית הקדומה של האלה הוא פספוס, מכיוון שהממצאים המרגשים מספרים לנו מי אנחנו ולאן נוכל להתקדם.



יופיו של הורד – טיולי תרבות ורוח בבולגריה

ספר מציע שני מסלולים למי שרוצה לגלות את אוצרותיה של בולגריה: המסלול הראשון בעקבות תרבויות עתיקות, החל מהישובים הראשונים בעולם, מעבר ממגורים במערות לחיים בכפר תחת כנפי האלה אם, וכלה בתרבות המופלאה של התראקים שהתקיימו במקביל ליוון הקלאסית והשאירו אחריהם מקדשים מרשימים. המסלול השני הוא בעקבות בולגריה הנוצרית, החל מהתקופה הרומאית, המשך בהתגבשות כאומה עם הקמת האימפריה הבולגרית השנייה, ימי הזוהר של האימפריה הבולגרית השנייה, והשפל של הכיבוש העותומאני וכלה במאבק לעצמאות והקמת המדינה הבולגרית החדשה.


"כולנו מטיילים כל הזמן ויעדים שעד לא מזמן היו בגדר חלום רחוק, כגון אתיופיה או מונגוליה, היום הם בהישג היד, ולא רק של מוצ׳ילרים, אלא גם פנסיונרים. אלא שמרוב עצים, וחיפוש החדש והמלהיב כל הזמן, לעיתים לא רואים את היער, מצלמים את היער מאין ספור זויות אבל לאחר הפוסט הנלהב הראשוני בפייסבוק שוכחים את התמונות ועוברים לדבר הבא. ונשאלת השאלה איך אפשר להפוך את הטיול למקומות אחרים למשמעותי? למרכיב בבניין תפישת עולם, הבנה, תרבות?" (מתוך המבוא לספר)

מחיר ספר מודפס: 59-79 שקל, מחיר עותק דיגיטלי: 39 שקל.
להשיג באתר הוצאת פראג ובאתר תרבויות עולמי.





















ריקי ברוך

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה