יום שלישי, 17 בספטמבר 2024

פותחים את השנה עם בחירות בריאות לארוחות חג באדיבות: חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא



ראש השנה מסמל את תחילתה של שנה חדשה ומביא איתו ארוחות חג מסורתיות ומגוונות. אך איך אפשר לשלב את כל טוב החג ועדיין לשמור על תזונה מאוזנת? איך לעבור את החג בשלום תוך שמירה על בריאות הגוף והנפש, בין אם אנחנו מארחים ובין אם אנחנו אורחים.

חלי ממן ממליצה: "תכננו מראש והבינו את הצרכים האישיים שלכם לפני שמתחילים בארוחות החג. "הכנה נכונה מאפשרת לנו לאזן את הארוחות כך שתהיה לפחות אחת קלה יותר, שעדיין תרגיש חגיגית אך לא תכביד."



מזונות מסורתיים של ראש השנה:
ראש השנה מאופיין במאכלים סמליים כמו דגים, תפוחים בדבש ורימונים, שכל אחד מהם מביא עמו יתרונות תזונתיים לצד משמעות רוחנית.

דגים – סמל לשפע ותזונה בריאה

דגים הם מרכיב עיקרי במאכלי החג, והם לא רק מסמלים את השאיפה לשפע אלא גם מקור מצוין לחומרים מזינים. לדגי ים כגון סלמון ובקלה, מציעים אומגה 3, מינרלים חיוניים ושומנים בלתי רוויים שמסייעים לשיפור בריאות הלב והמוח. כדי להימנע מהגברת הערך הקלורי, מומלץ לצלות, לבשל או לאפות את הדגים, ולהשתמש בכמות מוגבלת של שמן ותבלינים טבעיים.

תפוח בדבש – מתוק ובריא בו זמנית

התפוח הוא פרי עשיר בוויטמינים, ביניהם ויטמין C שתומך במערכת החיסונית. בשילוב עם דבש, מתקבלת מנה טעימה וסמלית של תקווה לשנה מתוקה. בכדי לשמור על צריכת הדבש מתונה, אפשר להכין צנצנות אישיות לכל סועד.

רימון – פרי הבריאות ושבעת המינים
הרימון מסמל את הפוריות והשפע, והוא עמוס בערכים תזונתיים, כולל סיבים, ויטמינים ונוגדי חמצון. שילוב גרגרי רימון בארוחות יכול להוסיף לא רק צבע וטעם אלא גם תוספת בריאה וקלה. לדוגמה, אפשר להכין קינוח קליל הכולל גרגרי רימון עם מעט סומסום.

עצות לחג מאוזן ובריא

- אל תגיעו לארוחת החג רעבים. פזרו ארוחות קטנות לאורך היום כדי להימנע מהתנפלות על השולחן.
- בחרו לטעום את המנות הייחודיות לחג ווותרו על המזונות שאתם מכירים משגרת היום יום.
- העדיפו מים או משקאות דלי קלוריות על פני משקאות ממותקים, והגבילו את צריכת האלכוהול למשקה אחד.
- ותרו על מזון מטוגן ובחרו בירקות טריים, מבושלים או צלויים כדי לשמור על הארוחה קלה ובריאה.

צום יום הכיפורים והטעות הנפוצה בנוגע לירידה במשקל
למרות הציפייה שצום יום הכיפורים יסייע להורדת המשקל, האמת היא שהארוחות הגדולות לפני ואחרי הצום משלימות את הקלוריות שאיבדנו, והירידה במשקל היא בעיקר כתוצאה מאיבוד נוזלים. לכן, אין לצום השפעה משמעותית על שריפת שומן.
למרות שקשה להימנע מאכילת המאכלים המסורתיים והטעימים של החג, חשוב לזכור שניתן לשמור על אורח חיים בריא גם בזמן החגים. ואם אכלתם יותר מהמתוכנן – אל תתביישו, חזרו לתזונה מאוזנת לאחר החג.




סלט מלפפונים וצנוניות

חינמי, בשפיות (בחלוקה ל־6 מנות)

מצרכים:
· 5 מלפפונים בינוניים פרוסים לפרוסות דקות
· 8 צנוניות פרוסות לפרוסות דקות
· 3 ראשי בצל ירוק קצוצים דק (החלק הלבן והירוק)
· 2 כפות שמיר קצוץ
· מיץ מ־1/2 לימון
· 2 כפות חומץ
· כף שמן זית
· מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:
מערבבים את כל הרכיבים ומתקנים תיבול.
רצוי לתת לסלט לעמוד כמה שעות לפני ההגשה.



סלט תפוח ונבטים

4 מנות - מנה = מנת שומן

מצרכים:
· חבילת נבטים סיניים שטופים
· 1/2 קולרבי חתוך לגפרורים
· גזר חתוך לגפרורים
· תפוח ירוק חתוך לגפרורים
· צרור עירית קצוצה
· 20 בוטנים קצוצים
· 3 כפות גרגרי רימון לפיזור על הסלט

מצרכים לרוטב:
· כפית שמן שומשום
· כפית שמן זית
· כף רוטב סויה
· מיץ מ־1/2 לימון
· מעט מלח, פלפל

אופן ההכנה:
מניחים את כל רכיבי הסלט בקערה גדולה. מערבבים את רכיבי הרוטב בצנצנת.
לפני ההגשה שופכים את הרוטב מעל הסלט, מפזרים את גרגירי הרימון ומערבבים היטב.




דג ברוטב רימונים

4 מנות מנה = מנת חלבון בשר + מנת שומן

מצרכים:
· 4 פרוסות פילה דניס (800 גרם)
· 4 כפות רכז רימונים
· 4 כפיות שמן זית
· מיץ מלימון שלם
· 3 שיני שום פרוסות דק
· צרור גבעולי טימין
· צרור כוסברה/פטרוזיליה

אופן הכנה:

1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מערבבים בקערה רכז רימונים, שמן זית ומיץ לימון.
3. מניחים את פרוסות הדגים בתבנית מרופדת בנייר אפייה כשהעור כלפי מטה ושופכים עליהם את המרינדה.
4. מפזרים מעל הדגים את פרוסות השום, הטימין והכוסברה/פטרוזיליה.
5. אופים למשך כ־15 דקות. כדאי להרטיב את פרוסות הדג עם הרוטב פעם או פעמיים במהלך האפייה. יש להימנע מאפיית יתר, שתייבש את הדג.




קינוח דובשניות וקרם גבינה
4 כוסות קינוח אישיות - כוס = מנת פחמימה + חלבון גבינה

מצרכים לשכבות הפירורים:
· 100 גרם דובשניות
· 1/2 כפית קינמון טחון

מצרכים לקרם גבינה:
· 250 גרם גבינה לבנה 5%
· 1/2 חבילת אינסטנט פודינג וניל
· כוס חלב 1%
· רכז רימונים לזילוף ולקישוט

אופן ההכנה:
1. מרסקים במג'ימיקס (או ביד) את הדובשניות לפירורים דקים אך לא יותר מדי. מוסיפים את הקינמון.
2. מכינים את קרם הגבינה: מערבבים בקערה את הפודינג עם החלב ומניחים בצד לכ־10 דקות, עד שהתערובת נעשית סמיכה.
3. מוסיפים את הגבינה ומערבבים היטב. אפשר להוסיף רבע כפית תמצית וניל.
4. מרכיבים את שכבות הקינוח בכוסות: כף שכבת פירורי דובשניות, מעליה כף גדושה של קרם, מעליה עוד כף של פירורי דובשניות ומסיימים עם עוד כף גדושה של קרם.
5. מאחסנים במקרר עד להגשה. רצוי להכין לפחות שעתיים מראש.
6. לפני ההגשה מזלפים על כל כוס כפית רכז רימונים.

כל המתכונים באדיבות: חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא
חג שמח ובריא!













ריקי ברוך










אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה