יום ראשון, 19 ביולי 2020

"גורלות" - רומן ייחודי ושני ספרי שירה בהמלצה






יש משהו מאוד אישי בספרי שירה שיוצר את המפגש הבלתי מוסבר בין הכותב לקורא. פרשנותו של הקורא הופכת את השיר לאישי ומקרבת אותו אל עצמו באופן שרק הוא יודע וחש.
שני ספרי שירה ייחודים רואים אור בימים אלו ואני מצאתי את עצמי מתחברת לכל אחד מהם באופן אחר,עד שחשתי שנכתבו אלי ולמעני.


שִׂיחָה עֲדִינָה
לִפְעָמִים תְּלוּיָה שִׂיחָתֵנוּ
עַל וָו חִבּוּר אַחַת דְּקִיקָה.
כָּל כָּךְ שְׁבִירָה,
שֶׁאִישׁ מֵאִתָּנוּ לֹא מֵעֵז
לְהָזִיזָהּ.





 ספר שיריו החדש של דני נגר "וו חיבור" ממשיך במסעותיו למיפוי מחוזות האהבה והתשוקה. לפעמים הוא מחפש את האהבה בכרם גפנים,  כמיטב מסורת השירה הארוטית, ולפעמים הוא מתאר את מעשה האהבה במרחב הביתי – במיטה או בשעת ארוחה, כשהאוהבים "מאבדים את כל נימוסי השולחן / וקורעים את הלחם/ בידיים".
הווייתו של הדובר בשירים שופעת סערות רגשיות וגופניות שבהן נוטלים חלק שלל דימויים כגון סוס טרויאני, אריה רועד מקור, פרפרים לבנים וגרגרי חול שנסחפים אחרי האהובה במחזורי גאות ושפל. השירים אינם מאבדים תקווה. הם מפללים ומייחלים, מתפללים בדבקות ובלהט ומחפשים בהתמדה "את המפתח / בכניסה // מתחת לעציץ". רפי וייכרט

בעת נעילה
פְּתַח לָנוּ שַׁעַר
לָבוֹא וְלָצֵאת בְּאַהֲבָה,
שֶׁנֵּדַע בְּשֻובַנוּ
שֶׁלֹּא הָלַכְתָּ לִישׁוֹן
עַד שֶׁחָזַרְנוּ.

שַׁעַר לְלֹא מַנְעוּל,
לְלֹא חֲרִיקַת מִלִּים,
לְלֹא נְקִישׁוֹת
וּטְרִיקוֹת.

וְאִם בְּמִקְרֶה נְאַבֵּד אֶת הַתְּפִלּוֹת:
תָּמִיד נִמְצַא אֶת הַמַּפְתֵּחַ
בַּכְּנִיסָה 
מִתַּחַת לָעֲצִיץ.

"אל תאמיני", כותב דני נגר, "לשקט הזה/ בטני מלאה סוסים טרויאניים." המשפט הזה דומה בעיני להצלפת שוט. רגלי הסוסים מתחילות לבעור, בטנם הטרויאנית מלאה בחיילי מילים, הדהרה מתחרזת בתשוקה, התשוקה  היא בת הדודה של השירה והשירה היא הרגע בו מופר השקט.
שירי הספר היפה הזה הם לא פחות מצהלת הסוסים אחרי שנפרצו שערי האורווה, והכול, כן הכול, באהבה גדולה. רוני סומק

אַל תַּאֲמִינִי לַשֶּׁקֶט שֶׁלִּי,
בִּטְנִי מְלֵאָה סוּסִים טְרוֹיָאנִיִּים.
בְּהִנָּתֵן סִימָן
יָנִיפוּ עֵינַיִם בּוֹעֲרוֹת
וְיִסְתַּעֲרוּ לִכְבֹּשׁ כָּל סמטה
בְּגוּפֵךְ.

דני נגר הוא יליד ירושלים 1954 ותושב שכניה שבלב הגליל כיום. עד לאחרונה כיהן כמנכ"ל סוכנות הביטוח משקי הקיבוצים -טנא. בוגר סדנת השירה של יהודה עמיחי בשנות ה-70 בבית הסופר בירושלים. יחד איתו היו גם רוני סומק, מאיה בז'רנו, אביעד קוסמן ועוד. טבח מקצועי ועוסק בצילום וברישום. אב לבת ובן וסבא לארבעה נכדים. "וו החיבור" הוא ספרו השני. קדם לו הספר "בשביל תנועת מותנייך"

וו חיבור-שירים מאת: דני נגר, עורך: יקיר בן משה, הוצאת אבן חושן
מס' עמודים: 90, מחיר: 48 ₪



***
עד הקיץ הבא מאת סמדר שרת


בימים אלה רואה אור ספר שירים שביעי פרי עטה של המשוררת סמדר שרת, "עד הקיץ הבא"
בד בבד רואה אור אלבום משיריה הנושא את אותו שם, בהפקה מוזיקלית, הלחנה וביצוע של יניב נחמני.
היכנסו לקישור לאלבום


עד הקיץ הבא 
הַקַּיִץ הַבָּא 
יִפְתַּח אֶת לִבְּךָ 
יַרְעִיד אֶת גּוּפְךָ 
יַצִּית אֶת כֻּלְּךָ 
תִּשְׁלַח לִי חִיּוּךְ 
תִּתֵּן לִי חִבּוּק 
תֹּאמַר שֶׁאֲנִי 
מַתְאִימָה בְּדִיּוּק 
מַתָּנָה מֻפְלָאָה 
לָהּ חִכִּיתָ שָׁנִים 

מְלֵאַת הַשְׁרָאָה 
עֲשִׁירָה מִבִּפְנִים 

עוֹד תֵּשֵׁב לְיָדִי 
עַל סַפְסָל מוּל הַיָּם 
נִתְבּוֹנֵן בַּזּוּגוֹת 
נְתַרְגֵּל זוּג מֻשְׁלָם 

עַד הַקַּיִץ הַבָּא 
תְּדַמְיֵן אֶת דְּמוּתִי 
הִנֵּה אַתָּה בָּא 
וְהוֹלֵךְ לִקְרָאתִי. 

"שירי הספר הזה בשלים. זו בשלות נעימה, שמקבלת בהשלמה גם את מה שאינו בהכרח טוב ורצוי וגם את מה שעדיין כואב. זו בשלות שמשרה על השירים אווירה של רוגע וחסד אך לא מניחה לשכוח שמתחת לרוגע הזה סערו פעם סערות גדולות, שאולי הן עדיין סוערות אך ניתן לשלוט בהן . סערות שפעם טלטלו את הנפש וכעת אפשר לנוח מהן קצת, ואולי, עם קצת יותר מקמצוץ של רצון טוב, אפשר אפילו להתיידד איתן. "מה שצריך לקרות קורה" כותבת סמדר, ובאותו שיר היא ממשיכה: "סוף סוף הרצון שלי כסמדר לא חשוב".

ברור לחלוטין לכל מי שקורא את שירי "עד הקיץ הבא", שהספר הזה הוא גם - ואולי בעיקר - הצהרה אישית חד-משמעית על כך שסמדר וכתיבת שירים הם מהות קיומית אחת בלתי נפרדת. על כך שפשר הקיום של סמדר הוא השירה וללא שירה אין לה חיים. "זה הזמן לכתוב שירים/זה הזמן להיות", היא כותבת, ובשיר הפותח את הספר היא מוסיפה:

ַאֲנִי מִתְפַּלֶּלֶת
לְבוֹאָן הַמָּתוֹק שֶׁל הַמִּלִּים
כְּדַרְכָּן וּכְסִדְרָן
יוֹם יוֹם
לַיְלָה לַיְלָה
כָּל עוֹד נַפְשִׁי.

אווירה של חסד – חסד עם בני האדם ועם העולם - יש גם בשירי הנוף האורבני והמדברי שבספר. בליריקה אישית עדינה סמדר מביאה בסדרת שירים מקסימה תמונות שיריות על ערבי שבת מול הים באשדוד, ובסדרת שירים אחרת על חוויות אישיות מול הנופים הפראיים של ים המלח.
הספר של סמדר שרת הוא עדין, רגיש ולירי, אבל בנוסף להיותו ספר שירה הוא גם מלמד משהו על התמודדות רבת תהפוכות שהגיעה לשלב החסד. חסד על מה שהיה בחיים האלה ומה שלא היה ועל מה שיש בהם עכשיו ומה שאין".  פרופ' יצחק בן מרדכי

סמדר שרת, משוררת ועורכת. בעלת תואר ראשון בתאטרון, האוניברסיטה העברית; תואר שני בספרות עברית במסלול כתיבה יצירתית, אוניברסיטת בן גוריון. מנחת קבוצות, במכון להנחיית קבוצות בשילוב אמנויות, אוניברסיטת בר-אילן. מנחה תהליכי כתיבה בביתה באשדוד. החלה לפרסם שירה משנות השמונים. שיריה פורסמו בכתבי עת ומוספים נחשבים, ותורגמו לאנגלית ולאיטלקית.



עד הקיץ הבא שירים, מאת: סמדר שרתהוצאה עצמית, מס' עמודים: 87, מחיר: 50 ש"ח


***

גורלות מאת גבי זיו




מיגל ודסטניה, שתי נשמות אבודות, נפגשו במבט עיניים. מכורח המבט הזה נולד מסע הדדי, רגיש ומכמיר לב למציאתו של המבט מחדש. בעולם של גבי זיו מבט כזה הוא משנה חיים, משנה גורלות, פוער לתמיד את רעבונה המודחק של האהבה.


 בלילות אני חולם על דסטניה. אני רואה אותה בספינה עם נער הזהב ומרגיש כאב חד בלב. בחלומות היא מסתכלת עליי בעיניים הגדולות ומושיטה לי ידיים. אני מלטף את התלתלים הרכים שלה ומחבק אותה חזק. כל האיברים שלי זזים בתשוקה ואז אני מתעורר.

בימים אלו רואה אור ספרה החדש של גבי זיו הספר -גורלות 
מיגל ודסטניה מחפשים זה את זה במסורג. מתוך קולותיהם השונים, המשיקים לא אחת על אף שונותם, נולדת התשוקה. מסעם המייסר הוא מסע טרנספורמטיבי; מסע זאבי שהופך ממטפורה לממשות. בעיניים פקוחות לרווחה ומתוך סקרנות גדולה למסורת הספרות האקספרסיבית-פנטסטית והאקזיסטנציאליסטית ממשיכה זיו לבחון גם כאן את מחירי האהבה והחריגות. הפעם מתוך התבוננות בתמת האדם-זאב כמקור של אנושיות, על אזורי הדמיון הפראיים והמסעירים שבין האדם לחיה. התום, שהיא בוראת בכתיבתה כסוד החיים, מוליד גם הפעם רגעים יפים להכאיב, ההופכים את כוחה של האהבה ליסוד קיומי שאין בלתו.
גורלות הוא ספרה הרביעי של גבי זיו.  ב2011 יצא לאור ספרה הראשון "מ. וילדת הירח" (הוצאת "גוונים") ולאחר מכן "יורי" ו"צללים", שניהם בהוצאת "פרדס".  את כל ספריה ערכה עינת יקיר.

"הארץ ספרים", עלית קרפ על "צללים":
"צללים הוא יצירה יוצאת דופן בנוף הספרותי העברי... נושאו החריג וכתיבתה יוצאת הדופן של גבי זיו, הופכים אותו ליצירה ספרותית מרעננת... חשוב לקרוא אותו."

"מקור ראשון", רבקה שאול בן-צבי, על "צללים":
"ספריה של זיו ממקמים אותה כסופרת בלתי שגרתית, עמוקה, פיוטית ומרתקת. ספריה של זיו שונים מאד ממה שאנו רגילים להגדיר כ"רומן" ויש בהם מיימד של כתיבה ניסויים וחתרנית. אווירה חלומית נסוכה על כל הרומנים של זיו וסגנונה הרגיש עשיר בתמונות חזקות. זהו סגנון פשוט ומורכב, פיוטי וסוריאליסטי, ובעיקר ססגוני ורב הבעה".
"הומניות עמוקה שורה על "צללים" ועל ספריה האחרים של הסופרת. נראה שהמחברת המודעת לזדון ולהרס, מעדיפה להעצים את כוחות האהבה, החסד, ההתגברות..."
"דרך הגיבורים בעלי הרגישות מכמירת הלב, נבחנים מופעים אנושיים מגוונים שנעים על הרצף שבין החסד לרוע..."


גבי זיו בוגרת האוניברסיטה העברית  בירושלים  בסוציולוגיה, חינוך ועבודה סוציאלית.
בתחילת דרכה עסקה בהוראה (זכתה בפרס חינוך על יצירת משחקים לימודיים לגיל הרך) והתמחתה בטיפול בילדים חריגים , הנחיית קבוצות ועוד.
פעלה בתחומים שונים של עבודה סוציאלית (ביניהם בבית חולים במחלקה פסיכו-אונקולוגית) והתמחתה בבריאות הנפש (ביניהם טיפול במשברי חיים של העלייה הרוסית).
בד בבד הייתה מעורבת בתחומים מיסטיים רבים  ועסקה ביעוץ  וטיפול אישי. ביעוץ שילבה ידע טיפולי עם כירולוגיה ( קריאה בכף היד)   וקריאת מפה אסטרולוגית.  הייעוץ  התמקד בטפול קצר טווח והתערבות במשבר.
ילידת חיפה. בת יחידה להורים יוצאי רוסיה. עד גיל חמש לא דיברה עברית, רק רוסית. בילדותה הייתה מוקפת בסיפורים מיסטיים,  אומנות וספרות.
מזה כעשרים שנה מתגוררת בתל אביב אחרי שהתגוררה שנים רבות בירושלים.
אם לשלושה ילדים בוגרים, בעלת אוסף של בובות עתיקות , המבטא את התעניינותה באומנות ותאטרון.

גורלות מאת: גבי זיו, עורכת: עינת יקיר, הוצאת פרדס, 95 עמודים, 79 ₪














ריקי ברוך

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה